Az adatvagyon-menedzsment kihívásai az MNB-nél

Az előadás bemutatja, hogy a granuláris adatgyűjtés megjelenésével milyen külső-belső kihívásokkal kell szembenéznie a következő években az MNB-nek a statisztikai tevékenysége ellátásában.
A globális hitelválság óta folyamatosan szigorodik a pénzintézetek felügyelete nemzetközileg és itthon is, ami egyre gyakoribb, kiterjedtebb, és egyre inkább elemi tranzakció mélységű adatszolgáltatásokat eredményezett a korábbi aggregált, célhoz kötött, táblaképes adatbekérés helyett. Az MNB néhány kisebb lépés után hamarosan bevezeti a granuláris adat szintű új Hitelregiszter adatgyűjtést, melyet további hasonló kezdeményezések fognak követni, miközben a korábbi adatszolgáltatási igények fokozatosan kiváltásra kerülhetnek. Ezen új adatvagyon kezelése óriási kihívás és felelősség az MNB számára mind informatikai (pl. adatméret, frekvencia, automatizmusok), mind belső adatvagyon gazdálkodási, mind az adatokra épített fejlett felhasználási funkciók szempontjából. Előadásunk erről a stratégiai kihívásról szól, és hogy hogyan készül minderre az MNB, hogyan fogja a jelenlegi inkább siló szerű adatgyűjtés és felhasználás felől elmozdulni a közös adatvagyon építése felé, illetve hogy milyen új lehetőségeket teremt mindez számukra.

Gerendás János
Statisztikai Igazgató,MNB

János felelős az MNB teljes adatgyűjtéséért, adatminőség menedzsmentjért, adattárházért, riportálási feladatok jelentős részéért.

Lajtai Péter
Enterprise Analytics csapat vezető, PwC

Péter kulcs szakterülete a szervezetek adatvezéreltségének, kapcsolódó képességeinek és adatvagyonuk hasznosításának stratégiai fejlesztése.