Koronavírus dashboard Grafana alapokon

Csala Dénes

Assistant Professor
Lancaster University

 

Miről fog szólni az előadásod?

Lehet egy koronavírus dashboard „szép” és informatív egyaránt? A COVID-19 Romanian Economic Impact Monitor mögötti sztorit mesélem el. Élőben darabjaira szedjük, hogy mi szükséges egy naponta frissülő, a publikumot és a döntéshozókat egyaránt informálni célzó összetett adatvizualizációs technikai működtetéséhez. D3js, Grafana, InfluxDB, Jupyter és Docker a terítéken.

Mi a szakmai háttered?

Adatvizualizációs szakemberként személyre szabott adavizualizációkat készítek – én vagyok az az ember akihez fordulsz, ha olyan adatvizualizációra van szükséged, amit a Flourish semmiképpen, de még alapbeállításon a PowerBI vagy Tableau sem tud teljesíteni. Akadémiai oldalon, 2011-ben a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szereztem villamosmérnöki diplomát, majd tanulmányaim a Masdar Institute of Science and Technology-n és a Massachusetts Institute of Technology-n folytattam párhuzamosan Abu Dhabiban és Bostonban. 2013-ban mesteri, majd 2016-ban doktori címet szereztem komplex mérnöki rendszerek témában. 2016-ban kutatóként dolgoztam a Boston University-n agent-based modelling területen.

Mivel foglalkozol most?

2017-től az angliai Lancaster University-nek vagyok adjunktusa, ahol komplex energia-rendszerek adattudományi modellezésével és kutatásával foglalkozom, illetve ezzel párhuzamosan a kolozsvári Babes-Bolyai egyetemen adatvizualizáció, üzleti intelligencia és összetett informatikai rendszerek témákörökben oktatok. Emelett adatvizualizációs szabaduszóként is dolgozom. 2015-ben hoztam létre a székelydata magyar nyelvű és a kontext angol nyelvű adatvizualizációs blogokat. Ennek keretében az erdélyi adataktivizmust próbálom megteremteni, 2019 -ben, egy barátommal indítottunk a mesterséges intelligenciával és futurizmussal foglalkozó PODCAST2030-at. 2020 márciusától a COVID-19 Romanian Economic Impact Monitor koronavírus-portált is szerkesztem.