Rapid adatelemzés a Microsoft felhőben – Azure Synapse Analytics

Csom Gergely

Chief Technology Officer
Abylon

 

Miről szól az előadásod?

A Microsoft az Azure képességeinek a fejlesztésében mindig kiemelt szerepet szánt, hogy a legjobb adatelemzési technológiák legyenek elérhetőek az ügyfelei, partnerei részére. A 2020-as év szuper izgalmakkal kezdődött számunkra, a Microsoft Azure Synapse Analytics néven összefogta, és egy integrált termék keretében megújította legfontosabb datalake és adattárház, adatelemzés szempontjából releváns megoldásait. A folyamat már bő fél éve tart, várhatóan lassan a végéhez közeledik, és remélhetőleg lassan előzetes (preview) állapotból végleges (GA) állapotú termékké fejlődik a megoldás. Az előadás keretében sok-sok demóval megtűzdelve megismerjük a termék rapid adatelemzési képességeit.

Mi a szakmai háttered?

A Budapest Műszaki Egyetem elvégzését követően bő 15 éven keresztül előbb az IQSYS, majd a Microsoft kötelékében vettem részt szuper izgalmas adattárház és BI rendszerek bevezetésében. Vegyesen szerepeltek a projektek között pénzügyi, ipari, államigazgatást támogató megoldások. Egy közös mindig volt bennük, Microsoft technológiával foglalkoztunk, és együtt éltük meg az utat, ahogy 2004-től (szakmai karrierem eleje) fokozatosan a magyarországi adatelemzési piac meghatározó szereplőjévé vált a Microsoft SQL szerver majd Azure alapú adatelemzési technológiák.

Mivel foglalkozol most?

Számos komplex adattárház bevezetésnél tevékenykedem architekt, külső tanácsadó minősítésben, melyek közül szívemhez legközelebb a Microsoft Azure-re épülő nagyvállalati adattárház és BI projektek találhatóak. Fontos szerepet tölt be a minden napjaimban még az Abylon Rapid termékporfólió kialakításával kapcsolatos teendők, melyek segítségével a térkép alapú adatelemzési feladatok emeljük új szintre Power BI-ban (Abylon Map), mi-lenne-ha és tervezés/előrejelzés funkcionalitással egészítjük ki a termék Microsoft BI termék portfólióját (Abylon Rapid Planning), illetve metaadat vezérelt, automata data lake és adattárház rendszerek kialakítását tesszük szuper hatékonnyá (Abylon Rapid Analytics).