Derült égből adatvizualizáció
Mit tanultam fél év alatt az Átló content creator-jaként

Szabó Krisztián

Data Journalist
Átlátszó, ATLO

Mi a szakmai háttered?

Jelenleg az ELTE BTK Kommunikáció és médiatudomány MA képzését végzem, és emellett március óta, de hivatalosan csak június eleje óta foglalkozom adatújságírással, információábrázolással.

Az adatvizualizáció világa egyik napról a másikra vált az életem részévé Bátorfy Attila egyik egyetemi kurzusának köszönhetően. A sikeres órai munkáim után kaptam az ajánlatot, hogy legyek része az Átlátszó/Átló csapatának és azóta számos projekten dolgoztunk együtt.

Számomra még nagyon új ez a szakterület, viszont előszeretettel kísérletezek, tapasztalom ki magamtól a lehetőségeket. Célom a folyamatos fejlődés és az új technikák elsajátítása.

Mivel foglalkozol?

Az Átlátszó oldalára írok adatvizualizációs cikkeket, emellett Attilával közösen dolgozunk az Átlón, Magyarország első, kizárólag adatújságírásra és adatalapú vizuális tartalmak elkészítésére szakosodott projektjén. Június eleje óta közel egytucatnyi anyagot készítettünk el együtt, többségük térképes, térinformatikai adatvizualizáció volt.

Nem tudnék egy konkrét pozíciót kiemelni, mivel minden munkafolyamatért mi felelünk, az ötlet megszületésétől a kész munka közzétételéig.

Miről fog szólni az előadásod?

Az előadásom is erről a munkafolyamatról fog szólni: hogyan lesz egy ötletből kész anyag? Milyen munkafázisok, lépések, döntések vezetnek el a publikálható verzióig? Milyen adatokkal, alkalmazásokkal dolgozunk?

Emellett a saját tapasztalataimról is fogok beszélni, arról, hogyan lehet elsajátítani egy új nyelvezetet és eszköztárat úgy, ha bedobják az embert a “mélyvízbe”.

Előadásanyag letöltése:

Derült égből adatvizualizáció