datavis pic-01

A versenyről

Adatvizualizációs versenyünk a hazai ingatlanpiac működésébe enged bepillantást az ingatlan.com hirdetési adatbázisán tükrében. A verseny résztvevői az elmúlt másfél évben megjelent eladó és kibérelhető ingatlanok adatait elemezhetik és vizualizálhatják.

A verseny nyitott, így bárki részt vehet rajta, nem csak a Budapest BI Fórumra regisztrált résztvevők. Lehetséges egyedül illetve csapatban is indulni. A versenyen szívesen látjuk mind a professzionális szakembereket, mind az adatvizualizációval saját kedvtelésükre foglalkozókat. A részvételhez előzetes nevezés szükséges.

Az adatok

A fő adatállomány az ingatlan.com-on megjelent hirdetések egy szeletét tartalmazza. Az adatbázisban megtalálhatók az egész ország területéről mind az eladó, mind a kiadó, legfeljebb 70 négyzetméteres ingatlanokra vonatkozó hirdetések közül azok, amelyeket 2015. 02.09 után adtak fel és 2016.09.01-én már nem voltak aktívak. Az állományban összesen 394.818 sor található.

Az egyes hirdetésekről a következő jellemzők állnak rendelkezésre:
nr;listing_type;county;city;postcode;property_type;property_subtype;
property_condition_type;property_floor;building_floor_count;view_type;
orientation;garden_access;heating_type;elevator_type;is_rent_right;room_cnt;
small_room_cnt;created_at;last_active_at;property_area;balcony_area;
price_created_at;price_last_active_at;price_sqm_created_at;price_sqm_last_active_at;
ad_view_cnt;active_days;price_change_cnt

Az elemzésekhez továbbra kiegészítő adatforrásként használhatóak az ingatlan.com felhasználói által beállított hirdetésfigyelők.  Ez a hirdetésfigyelők egyetlen mezőben tartalmazzák az összes keresési paramétert, + karakterekkel elválasztva. Emellet a létrehozás és az utolsó módosítás ideje áll még rendelkezésre.  Ez az állomány 82.866 sort tartalmaz.

Az egyes hirdetésfigyelőkről a következő jellemzők állnak rendelkezésre: url;created_at;status_id;updated_at

Az adatokból egy rövid minta itt érhető el (Google Sheets). További tudnivalók pedig a FAQ dokumentumban találhatóak.

Felhasználási feltételek

A fenti elemzési adatbázisban található adatok az ingatlan.com tulajdonát képezik, és a következő feltételek mellett használhatóak fel:

  • Az adatok csak a jelen adatvizualizációs versenyhez használhatóak fel. Bármilyen további akár kereskedelmi célú, akár egyéb felhasználáshoz, illetve az adatok továbbadásához az ingatlan.com engedélye szükséges. Az engedélykérésről részletek a FAQ dokumentumban olvashatóak.
  • A verseny után a versenyhez készített és ténylegesen beadott adatvizualizációk publikálhatóak statikus formában (például .png, .jpg) illetve referenciamunkák között szerepeltethetőek. A szervezők azonban fenntartják a jogot, hogy ezt a publikációs jogot egyedi esetekben visszavonják.
  • Minden elemzésen illetve vizualizáción fel kell tüntetni, hogy az adatok forrása az ingatlan.com Zrt.

 

Versenyrend

A versenyre benevezni kívánt pályaműveket 2016. október 24-én éjfélig kell megküldeni a szervezők részére. A pályázatnak kötelezően tartalmazni kell egy maximum két oldal terjedelmű összefoglalót PDF formában, amely röviden bemutatja az elemzést.

A összefoglalók alapján a szakmai zsűri kiválasztja a legjobbnak ítélt pályamunkákat, amelyek bekerülnek az élő döntőbe. 

Részletes információk a versenyzésről a FAQ dokumentumban olvashatóak.

Döntő

A verseny nyilvános döntője 2016. október 27-én, csütörtökön kerül megrendezésére a  Mercure Buda hotelben, a Budapest BI Fórum helyszínen. A legjobb pályamunkák kiállítása 17:30 és 18:30 között látható, a versenyprezentációk 18:30-kezdődnek.

A döntőn a részvétel mindenkinek ingyenes, jelentkezni a Meetup vagy Facebook eseményen lehet.

Díjazás

A verseny 100.000 forint értékű fődíját az ingatlan.com ajánlja fel. 

 

Támogatók

A verseny támogatója és adatszolgáltató partnere az ingatlan.com