Milyen tudást rejtenek a telemetria adatok?

 

Dudás Viktor

Data&AI Specialista
Microsoft

 

 

Gabi Lehner

Principal product manager
Microsoft

 

Az előadás részben angol nyelvű.

Miről szól az előadásod?

Egyre több vállalatnál kerül bevezetésre különböző IoT alapú megoldás, ami idővel rengeteg adat tárolását, elemzését és vizualizálását jelenti. A cold adatok kezeléséről rengeteg szó esett már korábban, tipikusan valamilyen olcsó felhős tárolóba szoktak kerülni, mint az Azure Datalake Store Gen2, elemzésre pedig valamilyen MPP architektúra szokott gondoskodni, mint Azure Synapse Analytics vagy az Azure Databricks.
A Microsoft számos szolgáltatást üzemeltet globálisan, amik több Exabyte telemetria adatot jelentenek. Elég csak a GitHub-ra, az XBOX-ra, Skype-ra, Azure Security-re vagy Application Insightsra gondolni. Ezek hatékony tárolására és elemzésére készült az Azure Data Explorer, ami 2018 óta a nagyközönség számára is hozzáférhető, és olyan nagyvállalatok használják nagy sikerrel, mint a Daimler, Bosch, Siemens, BASF, Checkpoint vagy az ESRI. Az előadás során ezt a megoldást fogjuk jobban körbejárni sok ad-hoc lekérdezéssel és vizualizációs Demóval, amik a publikus GitHub adatokra épülnek.

Mi a szakmai háttered?

Viktor:15 éve dolgozom a Microsoft Magyarországnál, ahol kezdetben tanácsadói és architect szerepben ügyfél projekteken dolgoztam, később a nagyvállalati üzletág specialista csapatába kerültem, mint megoldás szakértő.
Gabi: I’ve started more than 8 years ago at Microsoft as Senior Product Manager in the Power BI Team

Mivel foglalkozol most?

Viktor: Jelenleg nagyvállalati ügyfeleknek segítek az adatos projektjeik sikerre vitelében, legyen szó akár IoT, BI, DWH, vagy MI témáról.
Gabi: I’m a Principal Product Manager at Azure Data Explorer focused on visualizations and management

Előadásanyag letöltése:

Milyen tudást rejtenek a telemetria adatok?