R alkalmazások a felhőben
Egy üzleti szempontú áttekintés

Sólymos Péter

Co-founder & CTO
Analythium Solutions

 

Előadás leírás
A Shiny R csomag 2012-ben forradalmasította az adattudományi célú alkalmazások készítését komolyabb webfejlesztési ismeretek nélkül. A Shiny alapú alkalmazások népszerűsége azóta is töretlen, azonban az üzleti célú felhasználást korlátozza a telepítés és futtatás nem triviális volta. A Shiny comag létrehozói ugyan nyújtanak ehhez szolgáltatásokat, ám ezek számos téren elégtelenek kisebb vállalkozások számára, pl. felhasználó menedzsment, márkaépítés.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a shiny alkalmazások “konténerizálása” és a ShinyProxy szoftver. A ShinyProxy azonban nem csak Shiny, de Dash, vagy akár natív JavaScript alkalmazások futtatását is lehetővé teszi a legkülönbözőbb hardver konfigurációkon.

Előadásomban példákon keresztül illusztrálom a cégünk munkafolyamatának kialakulását, melyben Shiny ma a gyorsan iterálható prototípus szerepét tölti be. A végleges applikációk továbbra is R alapú számításokat végző API-kra épülnek, azonban a felhasználói felület ettől elkülönült – nem a Shiny által generált – html és JavaScript. Bemutatok néhány ingyenesen elérhető alkalmazást amely megkönnyíti a R API-k és ShinyProxy költséghatékony és skálázható telepítését és futtatását.

Az előadóról
I am an ecologist and technologist with a passion for data science and analyzing big data. I have two decades of experience in biology, environmental sciences, computational statistics, machine learning, and web development.

I have authored 70 peer reviewed publications and over a dozen R packages, many of these are among the top 1% most downloaded ones. I am senior statistical ecologist and adjunct professor at the University of Alberta, Canada, and co-founder of Analythium that specializes in customized data science solutions.

Előadásanyag letöltése:
R alkalmazások a felhőben